Innováció, Információ, Integráció
 
Üdvözöljük oldalunkon!

***

IV. Kiskunhalasi Burgonya Napok

Burgonyás ételek főzőversenye

2017.10.07 - szombat

Fotógaléria - IV. Kiskunhalasi Burgonya Napok - Burgonyás ételek főzőversenye

Fotógaléria - IV. Kiskunhalasi Burgonya Napok - Burgonyás ételek főzőversenye (halasmedia.hu)

Főttek a paprikás krumplik, a slambucok és jól fogytak a csapaterősítő pálinkák és egyéb párlatok is. Az idei esztendőben több féle burgonyás étel, így édességek, lapcsánkák és töltött burgonyák is készülhettek, a csapatok igyekeztek elkápráztatni a zsűritagokat a finomságokkal.
Amíg a szakácsok az ételekkel foglalatoskodtak, a színpadon fellépett a Kiskun Táncegyüttes, a Balotai Citerások valamint a tompai Kolo Tánccsoport. Délben ízlelt, kóstolt a zsűri, hosszas tanakodás után végül meg lett a végeredmény, a Bajai Jópofa Srácok nevű csapat, slambuc és töltött burgonya étele győzött. A zsűri értékelése szerint a gazdag íz világ mellett gyönyörű szakmai teljesítmény és a csapatmunka járult hozzá a győzelemhez.
Második helyen a halasi Falka elnevezésű csapat végzett, krumpli kolbász és burgonyás lángos párosával. Harmadik helyezést ért el a jánoshalmi Tóth Viktor és csapata, ők gombóclevest és slambucot készítettek.

(forrás:halasmedia.hu)

***

IV. Kiskunhalasi Burgonya Napok

Szakmai Nap

2017.10.06 - péntek

(forrás: halasmedia.hu)
Fotógaléria - IV. Kiskunhalasi Burgonya Napok - Szakmai nap

 

Óriási érdeklődés övezte az immár negyedik alkalommal megrendezett Kiskunhalasi Burgonya Napok című konferenciát. A házigazda Bács Gazda-Coop Kft. mellett számos nemzetközi burgonyanemesítő vállalat személyesen is képviseltette magát. A nagyszabású esemény 2017. október 6-án és 7-én zajlott. A rendezvény fővédnöke Patrick Kelly, Írország magyarországi nagykövete volt.

A burgonyafajták ismertetése Proksza Péter, a Bács Gazda-Coop Kft. szaktanácsadójának vezényletével zajlott, aki sorról sorra hívta prezentálni a kft. külföldről érkező partnereit. Többek között bemutatkozott a franciaországi S.I.A.C. egyik  közkedvelt burgonyája: a sárga húsú és sárga héjszínű Esmeralda. Ez a rendkívül kellemes ízű fajta kiváló salátaburgonya, hiszen abszolút nem fő szét, nagyon jól tárolható, emellett rezisztens a fonálféreggel szemben. A szintén franciaországi Billant korai érésű Celtiane fajtája nagyon jó étkezési minőségű, főzés után nincs elszíneződése, míg sütés után sötétebb színt mutat. Főzési típusa: A. A franciák mellett népszerűek a holland IPM burgonyái is. Az igen mutatós Cristina ovális, hosszúkás, sima felszínű, fényes gumója kiváló étkezési minőséggel bír, ráadásul extrém hozamokra képes, így piacozásra tökéletes választás. Jól mosható és csomagolható, főzési típusa: B. A sárga húsú, piros héjú, közép-korai érésidejű, egyöntetű gumókkal rendelkező, közkedvelt, holland fajtájú (DE NIJS) Red Sun rendkívül jó tulajdonsága, hogy a tárolás folyamán is képes megtartani a színét. Igen tetszetős gumói nagyon jó ízűek, és sütésre-főzésre egyaránt alkalmasak. Rezisztens a fonálférgekkel szemben, mechanikai sérülésekre nem érzékeny, így a gépi betakarítást és a tárházi feldolgozást is kiválóan tűri. A fajta híres alkalmazkodóképességéről, ezért a mediterrán országoktól elkezdve Európa északnyugati részéig egyaránt sikerrel termesztik.

 

- Az idei kísérleteink nagy tanulsága volt, hogy üzemi körülmények között az IPM fajtáji elsöprő fölénnyel nyertek. Míg tavaly a francia Louisana állhatott dobogóra, addig 2017-ben a holland fajták döntöttek csúcsokat. Az Electra száz tonna fölött termett, illetve a Cristina és a Tornado is szenzációsan vizsgázott. Ebből is látszik, hogy ezt a bő csapadékos időjárást idén az IPM fajtáji viselték legjobban - nyilatkozta Szabó Lajos ügyvezető.

(forrás: agraragazat.hu)
***
SZAKMAI RENDEZVÉNYEK-BEMUTATÓK 2017


***bacsgazda 9x10 marc 2
 
 
 
cegeslogo.jpg