Csicsóka ismertető

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkes virágzatúak (Compositae), napraforgók családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.

A szára akár 100-400 cm magasra is megnő, s az őszi fagyokig fejlődik. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb.

Több fajtáját különböztetünk meg. Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével szaporítják.

Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók. A csicsóka, és a csicsókából készült termékek fontos táplálkozási alapanyagok lehetnek. A csicsóka íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag tartalma, valamint a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamintartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai a kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).

Inulin

A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az utóbbiakból keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. Az inulin a csicsóka fő szénhidrátja. Ez egy olyan vízben oldódó nagyméretű rostanyag, mely ellenáll az emésztőenzimeknek, ezáltal változatlan formában jut el a vastagbélig, ahol serkenti a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását (ezeket az élő mikróbákat nevezzük probiotikumoknak), és ezzel párhuzamosan gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélben. Ezt a kedvező hatását nevezzük prebiotikus tulajdonságnak. Az inulin jótékony hatással van számos élettani funkcióra. Kiválóan alkalmas diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására. A rostok segítenek az emésztésben, a koleszterintartalmak, méreg és rákkeltő anyagok megkötésében, gyorsult eltávolításában. Ballasztanyagtartalma gyorsan jóllakottság érzését kelti, ezáltal megakadályozza a túltáplálkozást és az elhízást is.
A gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatással rendelkezik, ezért kozmetikai alapanyagként is használják.

Energiatartalom: 76 kcal, 318 kJ/100 gramm.

Cukorbetegség és elhízás

A csicsókában található inulin nem azonos a hasnyálmirigyben termelődő, inzulin nevű hormonnal, mely szerepet játszik a szervezet vércukorháztartásának szabályozásában, és amelynek hiánya, vagy hatástalansága vezet a cukorbetegség kialakulásához. Az inulint a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel a vércukorszintet tartós fogyasztás mellett sem emeli, hiszen a gyomorbélrendszerben nem emésztődik meg és nem szívódik fel, legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Kísérletekben az inulin - a gyomorbélrendszerben termelődő hormonszerű anyagok képződésére hatva - javította a vércukoregyensúlyt, csökkentette a táplálékkal történő energiabevitelt. A csicsóka mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.

Szív- és érrendszeri betegségek

Különböző vizsgálatokban az inulin és egyéb prebiotikumok csökkentették a vér triglicerid és koleszterin szintjét, védelmet biztosítottak a máj elzsírosodásával szemben. A zsíranyagcserére gyakorolt kedvező hatásuk miatt szerepet játszhatnak a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, melynek szerepe van a köszvény megelőzésében, valamint a húgysav csökkentése ugyancsak hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák

Prebiotikumok (inulin) fogyasztása elősegíti a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, az allergiás tünetek mérséklődését, megszűnését. Felismerték, hogy a prebiotikumok (melyek az anyatejben is megtalálhatóak) a csecsemők táplálásában is nagy jelentőséggel bírnak, ugyanis emésztetlen formában jutnak el a vastagbélbe, ahol fermentálódnak, és tápanyagul szolgálnak a Bifidobaktériumoknak és Lactobacillusuknak, ezáltal azok növekedését serkentik. Feldolgozásuk során rövid láncú zsírsavak szabadulnak fel, melyek a bélsejtek immunológiai érését. A korábban anyatejjel táplált gyermekeknélritkábban fordulnak elő később allergiás megbetegedések. Ma már a csecsemőtápszerekbe is prebiotikumokat tesznek, ezen kedvező hatások elérése érdekében.

Daganatos megbetegedések

A tumorok kialakulásának megelőzésében a táplálkozástudomány már korábban jelentőséget tulajdonított a rostokban dús táplálkozásnak. Kísérletek alátámasztották ezt a feltételezést, amikor Bifidusbaktérium és prebiotikumok (inulin, fructo-oligoszacharida) adásával, megakadályozható volt az emlő és májtumor kialakulása. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolja a tumor fejlődését, azáltal, hogy fokozza a tumorsejtek programozott pusztulásának folyamatát. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápia kiegészítéseként. A prebiotikumok a "hasznos baktériumokra" gyakorolt kedvező hatásukon keresztül gátolják a szervezetre káros hatású rákkeltő anyagok képződését a béltraktusban.

Fertőzéses hasmenések, candida okozta hüvelygyulladás

Állatkísérletes vizsgálatok adatai szerint hasmenés esetében probiotikumot (Bifidobaktériumot) és prebiotikumot (glacto-oligoszacharid, inulin) együttesen adva sikeresen lehetett leküzdeni antibiotikum rezisztens fertőzéseket. A prebiotikumok alkalmazásával kapcsolatosan kedvező hatásról számoltak be utazók hasmenése esetében. Prebiotikumot szedő utazóknak kevesebb volt a hasi panasza és a közérzetük is jobb volt.A candidózistól leginkább a fiatal nők szenvednek, akik többnyire ösztrogént tartalmú fogamzásgátlókat, vagy a bőrön erythromycin-tartalmú krémeket nagyobb mennyiségben használnak. Candida okozta hüvelygyulladás kialakulását az antibiotikumok szedése is elősegíti. Következményként az immunrendszer meggyengül, és a normális baktériumflóra helyébe - amely egyébként képes lenne a Candida felszaporodását megakadályozni - a Candida felszaporodása következik. A candidózisban szenvedők tünetei megszűnnek az egészséges baktériumflóra helyreállása után.Emésztő rendszer
A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező anyagot tárol. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Azonban a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek. A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium, cink és magnéziumellátottsága. A kalciumfelszívódás fokozásával hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a mérgező bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.A csicsóka ballasztanyag-tartalma jóllakottság érzését kelti, ezáltal megakadályozza a túltáplálkozást, illetve az elhízást, valamint az ebből adódó betegségeket is.

Csont és izomrendszer

A csicsóka a bélből történő kalciumfelszívódás fokozásával elősegíti a csontritkulás megelőzését, valamint magas káliumtartalma révén hozzájárulhat az izomteljesítmény fokozódásához.

Az inulin élettani hatásai

- természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és hasznosításához nem szükséges inzulin
- szabályozza a cukoranyagcserétsegíti az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását, segít a csontritkulás megelőzésében
- vérzsír csökkentő hatása révén szerepet játszhat a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében
- javítja az emésztőrendszer működésétszerepet játszhat a rákos megbetegedések megelőzésében
- az immunrendszerre és probiotikumokra gyakorolt kedvező hatásán keresztül szerepe lehet fertőzéses eredetű hasmenés és Candida okozta hüvelygyulladás megelőzésében

Kinek ajánlott csícsóka fogyasztása

- cukorbetegeknek
- fogyókúrázóknak nagy rosttartalma miatt laktató hatásúaktív sportolóknak
- magas koleszterinszint esetén
- antibiotikummal történő kezelések esetén
- gyomor és bélproblémák esetén
- szív-érrendszeri betegségek esetén
- élelmiszer-allergiák, allergiás bőrbetegségek esetében

A Központi Élelmiszer Tudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatói a csicsóka szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálták. Az eredményeik nagyon bíztatóak, mivel számos betegség megelőzésében hatékony szerepe van a csicsókának és az ebből készült termékeknek.Az inulin a szervezetre gyakorolt, közvetlenül kifejtett kedvező hatásán kívül fontos szerepet játszik a probiotikumok (a szervezetre jótékony hatást kifejtő baktériumok) lokális termelődésének fokozásában is. Ennek a képességnek alapján feltételezhető, hogy a probiotikumok által kifejtett kedvező hatások a prebiotikumoknál is érvényesülnek. Klinikai vizsgálatok bíztató eredményei alapján számos megbetegedés megelőzésében egyre nagyobb szerep jut a pro- és prebiotikumoknak.