A burgonyafajták csoportosítása főzési típus szerint
Főzési típus: A (A-B)
Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Nem szétfővő.
Felhasználás:
Burgonyasaláták, hideg konyhai készítmények.
Fajtáink:
Accent, Celtiane, Cherie, Esmeralda, Frieslander, Louisana, Surya
Főzési típus: B
Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
Felhasználás:
Vegyes hasznosítású burgonya, hasábburgonya alapanyag.
Fajtáink:
Barna, Bellarosa, Burren, Cristina, Desiree, Red Fantasy, Romanze
Főzési típus: C (B-C)
Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
Felhasználás:
Burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként.